یادداشت سردبیر
عبدالله سلیمانی
نگرانیها از خاموشی و قطعی برق
🎆«نگرانیها از خاموشی و قطعی برق»
در حالی که هنوز تابستان داغ از راه نرسیده و در میانهبهار هستیم بهاری بدون باران که خود بسیاری از مزارع دیم را در اوج جوانه بودن خشکاند ناگهان شاهد قطعی برق در یکی دوروز اخیر شدیم درحالی که ظاهرا بهانه ای وجود ندارد و ماه های گرم تابستان نرسیده، شاهد قطع برق هستیم. در این رابطه انگشت اتهام به سمت مراکز وعوامل خاصی نشانه رفتهاست. عدهای استخراج رمزارز و ماینرها را متهم میکنند و عدهای دیگر کم آبی و تاثیر آن بر کاهش تولید برق در نیروگاه های آبی را بهانه می کنند.عدهای زیرساختها وفرسودگی نیروگاه وبعضی تحلیلگران هم قیمت پایین برق وعادت مصرف مشترکان را علت بنیادین قطعی برق میدانند در هر صورت هیچ تفاوتی نمیکند و قطعی تاثیرات منفی خود را بر جای می گذارد.
مصطفی رجبی مشهدی – سخنگوی صنعت برق کشور اعلام کرد که صنعت برق برنامهای برای انتشار جداول خاموشی ندارد اما به اعتقاد کارشناسان، قطعی های مکرر در سراسر کشور گویای الزام انتشار این جداول است.
بر اساس آخرین آمار سرعت رشد مصرف برق در کشور افسارگسیخته شده و طی روزهای اخیر، شاهد ثبت پیکهای مصرف برق به مقادیری هستیم که در زمان مشابه سالهای گذشته بی سابقه بوده اند. برای نخستین بار در تاریخ کشور در اردیبهشت ماه شاهد رسیدن رکورد مصرف برق به مرز ۵۴ هزار مگاوات هستیم. طبق آمار رسمی شرکت مدیریت شبکه برق ایران در روز بیست و نهم اردیبهشت ماه ۱۴۰۰ مصرف برق در پیک روزانه به ۵۳ هزار و ۷۵۹ مگاوات رسید. این در حالی است که پیک مصرف برق در روز مشابه سال قبل، ۴۵ هزار و ۲۷۰ مگاوات بوده و رشد بیش از ۸۵۰۰ مگاواتی نسبت به زمان مشابه سال قبل، رشدی عجیب و نیازمند مدیریت است.تبعات خاموشیها
تناقض در شناسایی مسببان خاموشی در کنار خاموشیهای غافلگیرکننده که بدون اطلاع قبلی به مشترکین رخ داد، اعتراضات بسیاری از شهروندان که در شبکههای مجازی دست به دست میشد را به همراه داشت.از سوی دیگر امسال صنعت برق با پدیده جدیدتر استخراج رمز ارز خانگی به دلیل افزایش بهای این ارز و جذابیت بیشتر آن از برق رایگان روبرو است. همین جذابیت سبب فعالیت بیشتر برای استخراج رمز ارز از برق با بهای کم خانگی شده و معضل صنعت برق را تشدید کرده است،مصطفی رجبی مشهدی سخنگوی صنعت برق کشور گفت: با توجه به کاهش بارندگی و کمبود نیروگاههای برق آبی برای تولید برق اقداماتی برای رفع محدودیت برق صورت گرفته است، به طوری که هر استانی که بیشتر از سقف تعیین شده برق مصرف کند با قطعی برق روبهرو خواهد شد تا شرایط برق رسانی برای سایر کشور فراهم شود.
او ادامه داد: استانهایی که مدیریت مصرف را رعایت کنند، محدودیت نخواهند داشت.
به گفته این مقام مسئول انتشار و اعلام جداول خاموشیهای برنامه ریزی شده در استانها، در انتظار تصمیم گیری است.ازاین پس مشترکین برق میتوانند با نصب اپلیکیشن «برق من»، از ساعات احتمالی خاموشی در برخی محدودهها مطلع شوند.
در مورد علت اصلی قطعی برق اظهارنظرهای متفاوت شنیده می شودبعضی علت اصلی را در وجود مزارع استخراج ارز دیجیتال میدانند و
به رشد حدود ۱۰ برابری بهای بیتکوین در یکسال گذشته و برق بسیار ارزان ایران اشاره میکنند و معتقدند که بین این دو مساله ارتباط مستقیمی وجود دارد.
در کنار وجود مزارع استخراج بیت کوین،بعضی کارشناسان به مشکلات زیر ساختی وفرسودگیها ومهم تر از همه قیمت پایین برق اشاره دارند که به شدت نسبت به قیمتهای جهانی پایین است و یارانه بسیار زیادی به این بخش تخصیص داده میشود. این کارشناسان براین باورند که قیمتگذاری انرژی در ایران دو مشکل همزمان ایجاد کرده است. در طرف عرضه هیچ توجیه اقتصادی برای سرمایهگذاری در این صنعت وجود ندارد؛ چون حتی اگر گاز مجانی در اختیار نیروگاهها قرار گیرد و هزینه انتقال، کابل و پست برق نیز صفر در نظر گرفته شود، باز هم نیروگاههای کشور در همان نقطه شروع ۱۰۰ درصد زیانده هستند.
زمانی که دولت با سیاستهای اقتصادی خود تورم جدیدی ایجاد میکند اما قیمت برق و گاز را دستوری پایین نگه داشته است، این موضوع به مصرفکننده این سیگنال را میدهد که مصرف انرژی خود را بیمحابا افزایش دهد.
عضو اتاق بازرگانی تهران با اشاره به نیاز تعداد زیادی از نیروگاههای ایران به نوسازی و حرکت به سمت شیوههای مدرن اظهار کرد: عامل دومی که در به وجود آمدن این شرایط تاثیر داشته همین موضوع جاماندن از نوسازی است. در برجام بنا بود چند نیروگاه ایران نوسازی و مدرن سازی شوند اما در عمل، تنها یکی از آنها نوسازی شد و از این رو نیروگاههای فعلی چه از نظر عملکرد و چه از نظر ظرفیت و چه از نظر تولید مازوت شرایط مطلوبی ندارند.
صالحی مشکلات موجود در حوزه سیاست گذاری را دیگر عامل تاثیر گذار بر مشکلات اخیر دانست و توضیح داد: در برنامههای توسعه قبل، موضوع افزایش پلکانی قیمت سوخت و انرژی مطرح شده بود اما بعدها دولتها این امر را متوقف کردند که امروز نتیجه خود را افزایش جدی مصرف انرژی نشان داده است. اینکه ما ۱۶ درصد افزایش مصرف انرژی داشته باشیم و قیمت عامل تاثیرگذاری در کاهش مصرف نباشد، قطعا مشکل ساز است. البته باید این را در نظر گرفت که اساسا مشوقی برای افرادی که قصد دارند انرژی کمتری مصرف کنند یا خانههایشان را با شیوه های مدرن ساخته و گاز کمتری مصرف میکنند نیز در نظر گرفته نشده و همین موضوع باعث میشود در زمانی که مصرف بالا رود، دولت برای تامین نیازها با مشکل مواجه شود.
بازدیدها: 4
برچسب ها :آوای پرآو نیوز ، آوای پراو نیوز ، بازدید
- نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
- نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : 0