عبدالله سلیمانی

فرهنگ کار

یادداشت سر دبیر
کد خبر : 2075
تاریخ انتشار : سه‌شنبه 25 ژانویه 2022 - 21:50
فرهنگ کار

تعمق و تامل در رفتارهای فرهنگی ،آداب و کنش های فردی نشان می دهد که گاهی بعضی از مشکلات اقتصادی و معیشتی و در مراحل بالاتر توسعه اقتصادی، بالا رفتن سطح رفاه مردم،نبود فقر وتبعیض ها و…منشا وعلت فرهنگی دارد. کار وتوجه به فرهنگ کارکردن، یکی از پایه های اساسی پیشرفت در کشورهای مدرن است.امروز ما نیازمند فرهنگ سازی و بالا بردن سطح آگاهی و آموزش درست و فراگیر به ویژه در دوران تحصیلی برای دانش آموزان هستیم.
آسیب شناسی فرهنگ کار در جامعه ایران نیازمند یک بررسی جامع و تحلیلی است. آموزش و ترویج ارزشهای کار و تلاش فردی را باید از همان دوران ابتدایی در مدارس مورد توجه قرار گیرد.
طبق بررسی های تطبیقی متاسفانه فرهنگ کار در ایران نسبت به کشورهای پیشرفته در سطح پایین تری قرار دارد. این امر مستلزم آسیب شناسی جدی فرهنگ کار در ایران و ارائه راهکارهای مناسب جهت ارتقای این فرهنگ می باشد.
در جهان پیشرفته کنونی کار یکی از عوامل کلیدی توسعه محسوب می شود و کشورهایی که دچار عارضه کم کاری یا تنبلی هستند از کاروان پیشرفت و توسعه عقب خواهند ماند. امروزه کار اعم از کار فکری یا جسمی دارای جایگاه ویژه اقتصادی بوده و به نیروی انسانی به عنوان یک سرمایه بی بدیل نگریسته می شود.
اندیشمندان جهان در بررسی های خود به این نتیجه رسیده اند که کار یک فرهنگ وامر ارزشی وهنجار در زندگی بشر امروز است و جوامع برای اعتلای هر چه بیشتر این موضوع، نیازمند ایجاد فرهنگ کار هستند. «آن گونه که دانشمندانی همچون ماکس وبر و تالکوت پارسونز و جان گالبرایت گفته اند ضعف فرهنگ و اخلاق کار موجب راکد ماندن نیروی کار و در نتیجه عقب ماندگی جوامع می شود. از نظر گالبرایت فقیر کسی است که نمی تواند خود را با جامعه تطبیق دهد و حاضر است برای رهایی از تحرک و تن دادن به تعاملات و قوانین اجتماعی، بهای سنگینی همچون فقر را بپردازد».
برخی دیگر از اندیشمندان همچون دانیل لرنر و آدام اسمیت در تحقیقات خود به این نتیجه رسیده اند که «عوامل روانی و انگیزشی نقش بسزایی در ارتقای فرهنگ کار دارد. این عوامل می تواند توانایی های فکری و خلاقیت و پشتکار و نظم و مهارت های اجتماعی را در درون افراد زنده کرده و نیروی شگرف انسانی را در خدمت توسعه و تکامل یک جامعه و کشور قرار دهد». اگر فرهنگ را مجموعه‌ای از رفتارهای پیچیده انسانی که شامل افکار، روش زندگی، گفتار، اعمال و آثار هنری که بر توانایی انسان برای بکارگیری و انتقال دانش به نسل دیگر اطلاق می‌شود تعریف کنیم.«کار» و«امر کارکردن» هم بخشی از فرهنگ جامعه است که نیازمند آموزش و اعتلای مفاهیم کار وکارکردن واهمیت آن از همان اوایل کودکی است. در مدارس کشورهای پیشرفته دانش آموزان در دوران ابتدایی کتاب داده نمی شود به آنها در طول تحصیل تنها و تنها ارزشهای فرهنگی جامعه و معیارهای یک شهروند خوب بودن و چگونگی زیست در جامعه مدنی را یاد می‌دهند یکی از موضوعات مهم در مدارس این کشورها،توجه و آموزش دانش آموزان نسبت به ارزش‌ها واهمیت کارکردن و لذت وفوایدی که کار برای ما به همراه دارد ،است. دراین مدارس دانش آموزان را در قالب گروه‌های چند نفره عملاً با ورود به کارگاه ها و مراکزی که افراد سرگرم کار کردن هستند، آشنا می کنند.دانش آموز از همان سنین پایین، درک واقعی ونگاه مثبت وارزشمندی به کار کردن بدست می‌آورند .آن‌ها یاد می‌گیرد که کار کردن ،رفتاری لذت بخش و ارزشمند در جهت بهبود زندگی فردی و اعتلای جامعه وکشور خود است‌.دانش آموزان از همان آغاز یاد می‌گیرند در مسیر نگاه و دریافت مثبتی که نسبت به کار به‌دست می‌آورند،آینده خود را از همان آغاز به تصویر کشند. برای آن‌ها،کار به عنوان انجام وظایفی تعریف می شود که متضمن صرف کوشش‌های فکری و جسمی بوده و هدفشان تولید کالاها و خدماتی است که نیازهای انسانی را برآورده می‌سازد.کار در همه فرهنگ‌ها اساس نظام اقتصادی است که شامل نهادهایی است که با تولید و توزیع کالاها و خدمات سر و کار دارند.اما متاسفانه امروز امر کار وکارکردن در جامعه ما با نگرش‌هایی منفی همراه شده است وبا نوعی بی اعتمادی،بی اعتنایی به سرنوشت فردی وجمعی همراه شده ونیازمند فرهنگ‌سازی و آموزش فرهنگ کار در نظام آموزش وپرورش است.

بازدیدها: 3

برچسب ها :

ناموجود
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : 0
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.