علی کرمی

قهرمان محوری در خاک خسرو

یکی از ویژگی های فرهنگی مردم ایران قهرمان محوری است به این معنا که حل مشکلات جامعه را در گرو حضور وکشف یک قهرمان می‌دانند.این فرهنگ در سرزمین ایران کارکرد دوگانه‌ای داشته است .افغان‌ها با بیست هزار نفر اصفهان را با جمعیت یک میلیونی محاصره کردند به طوری که مردم از گرسنگی گوشت مردار می

کد خبر : 1548
تاریخ انتشار : شنبه 10 ژوئن 2023 - 15:03
قهرمان محوری در خاک خسرو

یکی از ویژگی های فرهنگی مردم ایران قهرمان محوری است به این معنا که حل مشکلات جامعه را در گرو حضور وکشف یک قهرمان می‌دانند.این فرهنگ در سرزمین ایران کارکرد دوگانه‌ای داشته است .افغان‌ها با بیست هزار نفر اصفهان را با جمعیت یک میلیونی محاصره کردند به طوری که مردم از گرسنگی گوشت مردار می خوردند و توان مقابله با بیست هزار نفر را نداشتند و اشرف افغان اصفهان را تصرف کرد و شگفت انگیز آنکه همین مردم چند سال بعد حول محور نادر نیمی از جهان را تصرف کردند
.آری این قهرمان محوری در مقاطعی موفقیت به همراه داشته است .
درگذشته، جهان، افرادی چون نادر شاه، جمال عبدالناصر،رضاشاه، ناپلئون ،بیسمارک و…را شاهد بوده است. اما با پررنگ شدن دموکراسی ،نهادهای دموکراتیک ومدنی،احزاب وگروه‌های سیاسی،دیگر جایی برای جستن قهرمان و قهرمان گرایی در عرصه سیاست نماند.
امروز تنها در فیلم های هالیوودی وفیلم‌های ایرانی پیش‌از انقلاب می‌توان قهرمان ها را ببینیم ولی این نمونه‌ها بیشتر کارکرد فرهنگی دارند تا سیاسی.
گویا در بدنه اجتماعی کشور ما هنوز تفکر قهرمان جویی و قهرمان پرستی ،حضوری پر رنگ دارد .در چند دهه گذشته در عرصه‌های سیاسی به ویژه انتخابات هر بار مردم حل مشکلات جامعه را به حضور افرادی گره زده‌اند که نقش قهرمان را در ذهن آن‌ها داشته‌است ؛قهرمانی که هربار ناتوان وناکام عرصه قدرت را ترک کرده ومردم مانده‌اند با همان مشکلات ودغدغه‌ها.
در جامعه مدرن، نقش مردم در سرنوشت جامعه، در تناقض با نقش تعیین کننده یک قهرمان است.
امروز باید مراقب بود که مبادا قهرمان محوری وقهرمان جویی به پاشنه آشیل ما تبدیل شود و دشمنان ایران عزیزو نظام مقدس جمهوری اسلامی هم از این نقطه ضعف سوءاستفاده کنند .
وقتی یک قهرمان که امید مردم است و همه به او دلگرم هستند که مشکلات را حل می کند در عرصه عمل موفقیتی به دست نمی‌آورد به طور طبیعی، مردم هم سرخورده می شوند. این سرخوردگی آرام آرام جامعه را عقیم وناکارآمد خواهد کرد.و روح امید را کمرنگ می سازد.
خلاصه آن که امروز بزرگان و دولتمردان ما باید متوجه این خطر باشند ومهم‌ترین اقدام توجه به حضور ونقش مردم و رشد جامعه از طریق رشد نهادهای مدنی است بایدزمینه را برای حضور پررنگ مردم آماده کنند تا امید به جامعه باز گردد.

بازدیدها: 17

برچسب ها :

ناموجود
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : 0
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.